Kennisbank

Wat Zijn De 5 Wetten Van Lean? | Green Belt Training

De 5 wetten van Lean:
Hoe verbeter je jouw bedrijfsproces? Welke stappen kan je nemen om te zorgen voor een duurzame toename van de opbrengst? Hierbij kunnen de vijf wetten van Lean je helpen. Deze wetten gaan altijd om de behoeften van de klant, flexibiliteit en het reduceren van complexiteit.

Wet 1: De wet van de markt
De klant heeft de hoogste prioriteit als je verbeteringen wilt doorvoeren. Zonder rekening te houden met de behoeften van de klant kun je geen duurzame toename van de opbrengst bewerkstelligen.

Wet 2: De wet van flexibiliteit
De snelheid van een proces is evenredig aan de flexibiliteit ervan. Zorg ervoor dat medewerkers gemakkelijk tussen verschillende taken kunnen wisselen en dat er geen verlies aan productiviteit optreedt.

Wet 3: De wet van de concentratie
Twintig procent van de activiteiten in een proces veroorzaken tachtig procent van de problemen en vertragingen. Focus op deze twintig procent om de meeste vooruitgang te boeken.

Wet 4: De wet van de snelheid (Little’s Law)
De snelheid van een proces is omgekeerd evenredig aan de hoeveelheid werk in uitvoering (WIP). Verlaag de WIP om een proces sneller te laten verlopen.

Wet 5: De wet van de complexiteit en kosten
De complexiteit van je product of dienst leidt normaal gesproken tot meer kosten en meer WIP. Verminder de defecten en variaties om deze kosten te verlagen en je proces te verbeteren.

Bij het toepassen van deze vijf wetten van Lean is het belangrijk om de behoeften van de klant altijd centraal te stellen. Door je te concentreren op de juiste activiteiten, flexibiliteit toe te passen, de WIP te verlagen en de complexiteit te verminderen, kun je duurzame verbeteringen in jouw bedrijfsproces realiseren en zorgen voor een hogere opbrengst.

Wil jij ook de vijf wetten van Lean toepassen in jouw bedrijf en zo efficiënter werken? Start dan vandaag nog met het implementeren van Lean principes en zie direct resultaat! Neem contact op met een Lean.nl en ontdek hoe jij jouw processen kunt optimaliseren.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank