Kennisbank

Wat Zijn De 6 Grote Verliezen? | Lean Green Belt

De Lean-methode draait om het continu verbeteren van processen, zodat er meer waarde wordt gecreëerd voor de klant. Een belangrijk onderdeel van deze methode is het identificeren en verminderen van verspillingen. Een van de belangrijkste verspillingen in productieprocessen zijn de 6 grote verliezen. Deze 6 grote verliezen kunnen de efficiëntie en productiviteit van een machine of productielijn sterk verminderen. In dit blog bespreken we de 6 grote verliezen en hoe je deze kunt verminderen.

Geplande stilstand: omstellen, instellen, onderhoud en schoonmaken

Geplande stilstand is stilstand die vooraf is gepland en ingepland. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de machine omgebouwd moet worden voor een ander product of omdat er onderhoud gepleegd moet worden. Hoewel geplande stilstand niet vermeden kan worden, is het wel mogelijk om de duur van deze stilstand te minimaliseren door deze beter te plannen en door te werken aan een snellere ombouwtijd.

Ongeplande stilstand: storingen en wachttijden

Ongeplande stilstand kan optreden als er storingen optreden of als er gewacht moet worden op materialen of andere input. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een storing optreedt in een machine of als er gewacht moet worden op materialen die nog niet geleverd zijn. Het is belangrijk om storingen zo snel mogelijk op te lossen en om te werken aan het minimaliseren van de wachttijden.

Geplande snelheidsverliezen: opstartverliezen en uitloopverliezen

Geplande snelheidsverliezen zijn verliezen die optreden bij het opstarten en afsluiten van een machine. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een machine opwarmt voordat hij op volle snelheid kan draaien. Door te werken aan snellere opstarttijden en door te zorgen voor een vlotte afsluiting van de machine, kunnen geplande snelheidsverliezen worden verminderd.

Ongeplande snelheidsverliezen: verlaagd tempo, kleine stops en ongeplande gereduceerde snelheid

Ongeplande snelheidsverliezen zijn verliezen die optreden tijdens het productieproces. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een machine een klein probleem heeft en daardoor minder snel gaat werken. Het is belangrijk om deze problemen zo snel mogelijk op te lossen en om de machines te onderhouden, zodat ze optimaal blijven werken.

Geplande kwaliteitsverliezen: opstartproducten

Geplande kwaliteitsverliezen zijn verliezen die optreden bij het opstarten van een machine. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de eerste paar producten van mindere kwaliteit zijn omdat de machine nog moet opwarmen. Door hier rekening mee te houden bij de productieplanning en door te zorgen voor een goede opstartprocedure, kunnen geplande kwaliteitsverliezen worden verminderd.

Ongeplande kwaliteitsverliezen: uitval en herbewerkingen.

Ongepland kwaliteitsverlies kan ook worden veroorzaakt door uitval en herbewerkingen. Bij uitval kan er sprake zijn van producten die niet voldoen aan de gestelde eisen en niet verder kunnen worden verwerkt in het productieproces. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een fout in het productieproces, een defecte machine of een menselijke fout. Herbewerkingen zijn nodig wanneer producten niet voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen en opnieuw verwerkt moeten worden in het productieproces. Dit kan leiden tot extra kosten en tijdverlies.

Door de zes grote verliezen te analyseren en gericht te werken aan het terugdringen ervan, kan een organisatie efficiënter en effectiever worden. Het is daarbij belangrijk om niet alleen te kijken naar de geplande oorzaken, maar ook naar de ongeplande oorzaken. Het terugdringen van stilstand, snelheidsverliezen en kwaliteitsverliezen kan bijdragen aan een hogere OEE en dus een betere overall prestatie van de machines en het proces.

Al met al zijn de 6 grote verliezen een belangrijk onderdeel van het streven naar efficiëntie en effectiviteit binnen een organisatie. Het gericht terugdringen van deze verliezen kan leiden tot een hogere productiviteit, hogere kwaliteit en lagere kosten. Het is daarbij belangrijk om de OEE regelmatig te meten en te analyseren en gericht te werken aan verbetering van de processen. Zo kan een organisatie zich blijven ontwikkelen en haar klanten blijven voorzien van hoogwaardige producten en diensten.

Wil jij ook de zes grote verliezen in kaart brengen en zo de efficiëntie van jouw machines en processen optimaliseren? Neem dan nu contact op en ontdek wat Lean.nl voor jouw bedrijf kan betekenen!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank