Kennisbank

De Nieuwe Zeven Hulpmiddelen in Lean

 

Wat zijn de Nieuwe Zeven Hulpmiddelen in Lean?

De Lean-methodologie staat bekend om het verbeteren van processen en het verminderen van verspilling. Naast de bekende Seven Basic Quality Tools van Ishikawa, heeft de Japanese Union of Scientists and Engineers (JUSE) een nieuwe reeks hulpmiddelen geïntroduceerd: de nieuwe zeven hulpmiddelen. Deze tools zijn vooral geschikt voor kwalitatieve analyses. In deze blog bespreken we elk van deze nieuwe zeven hulpmiddelen en hun toepassing in Lean-methodologie.

1. Relatiediagram

Een relatiediagram, ook wel een relationele kaart genoemd, helpt om complexe onderlinge verbanden in een situatie te visualiseren. Wanneer de relaties tussen verschillende elementen lastig te begrijpen zijn, biedt een relatiediagram helderheid. Met vakken en pijlen kunnen teams de complexiteit en interacties analyseren om tot oplossingen te komen.

In het diagram staan de vakken voor de verschillende elementen of factoren van de situatie, terwijl de pijlen de relaties tussen deze elementen aangeven. Dit helpt teams te zien welke factoren de oorzaak zijn van een probleem en welke factoren daaruit voortkomen.

2. Affiniteitsdiagram

Een affiniteitsdiagram, ook bekend als het KJ-diagram, wordt gebruikt om ideeën te organiseren en de natuurlijke relaties tussen verschillende ideeën te vinden. Het proces begint met het verzamelen van ideeën op kaartjes of zelfklevende briefjes. Vervolgens worden deze ideeën geanalyseerd en gegroepeerd op basis van hun overeenkomsten.

Door ideeën te groeperen, kunnen teams beter begrijpen wat de kernoorzaken van een probleem zijn en hoe verschillende aspecten van een situatie met elkaar verbonden zijn.

3. Boomdiagram

Een boomdiagram helpt bij het oplossen van complexe problemen door ze op te splitsen in kleinere, beheersbare onderdelen. Het begint met het hoofdprobleem, de “stam” van de boom. Vervolgens worden subproblemen afgeleid, de “takken” van de boom. Dit gaat door totdat er voldoende gedetailleerde subproblemen zijn geïdentificeerd en de taken duidelijk zijn.

Dit maakt het makkelijker om complexe problemen te begrijpen en aan te pakken door ze in kleinere stukjes te verdelen.

4. Matrixdiagram

Een matrixdiagram is handig om alternatieven te vergelijken op basis van verschillende relaties of criteria. Alternatieven worden in rijen en kolommen weergegeven, terwijl de relaties of criteria worden aangegeven met symbolen of waarden in de cellen van de matrix.

Dit helpt bij het maken van weloverwogen beslissingen door de verbanden tussen de alternatieven te zien en patronen en trends te identificeren.

5. Prioriteitsdiagram

Een prioriteitsdiagram, ook bekend als een “prioriteitsmatrix”, helpt om criteria vast te stellen en opties te rangschikken op basis van prioriteit. Hierdoor kunnen teamleden verschillende opties evalueren en rangschikken op basis van hoe goed ze aan deze criteria voldoen.

Door de belangrijkste criteria te identificeren, kunnen teams zich richten op de meest belangrijke aspecten van een probleem of situatie en betere beslissingen nemen.

6. Proces Besluit Programma Grafiek (PDPC)

Een Proces Besluit Programma Grafiek (PDPC) is een uitbreiding van het boomdiagram, ontworpen om potentiële risico’s in een proces of project te identificeren en te beheren. Het begint zoals een boomdiagram met het hoofdprobleem of doel als de “stam”. Vervolgens worden takken gecreëerd voor elke activiteit die nodig is om het doel te bereiken.

Aan elke tak worden mogelijke risico’s gekoppeld en voor elk risico worden contramaatregelen bedacht om de impact te minimaliseren of te voorkomen. Dit helpt teams om vooraf na te denken over mogelijke obstakels en voorbereidingen te treffen.

7. Activiteitsnetwerk (pijldiagram)

Een activiteitsnetwerk, ook bekend als een “pijldiagram”, is een grafische weergave van de activiteiten die nodig zijn om een project of proces uit te voeren in de juiste volgorde. Elk van de activiteiten wordt voorgesteld als een pijl, en de relaties tussen de activiteiten worden weergegeven door de pijlen te verbinden.

Het activiteitenetwerk helpt om de afhankelijkheden tussen taken te begrijpen en het “kritieke pad” te identificeren, de reeks activiteiten die de langste doorlooptijd bepalen. Dit is belangrijk om te weten omdat vertragingen in deze taken de einddatum van het project kunnen beïnvloeden.

Conclusie

De nieuwe zeven hulpmiddelen zijn een waardevolle aanvulling op de bestaande Seven Basic Quality Tools voor kwaliteitsbeheersing. Ze bieden teams verschillende methoden om complexe problemen aan te pakken, risico’s te beheren en goede beslissingen te nemen. Door deze hulpmiddelen te gebruiken in Lean-methodologie, kunnen organisaties hun processen verder verbeteren en efficiënter werken. Of het nu gaat om het visualiseren van complexe relaties, het organiseren van ideeën, het opsplitsen van problemen, het vergelijken van alternatieven, het prioriteren van acties, het plannen van risico’s of het beheren van projectactiviteiten, deze hulpmiddelen helpen om succes te behalen in een steeds veranderende werkomgeving.

Wil jij meer leren over Lean en hoe je de nieuwe zeven hulpmiddelen effectief kunt toepassen? Meld je dan nu aan voor onze online Lean Green Belt training en word een expert op het gebied van kwalitatieve analyses.

Portret van Anend Harkhoe, de eigenaar van lean.nl en een deskundige Lean specialist, met een vriendelijke glimlach, gekleed in een stijlvolle blazer over een polo shirt.
Anend Harkhoe
Lean Consultant & Trainer | MBA in Lean & Six Sigma | Oprichter van Lean.nl & DMAIC.com
Met uitgebreide ervaring in de zorg (ziekenhuizen, VVT, GGZ, huisartsenpraktijken), het bank- en verzekeringswezen, de productiesector, de foodsector, consulting, ICT-dienstverlening en de overheid, neemt Anend je graag mee in de wereld van Lean en Six Sigma. Hij gelooft in de kracht van mensen, actie en experimenteren. Bij Lean.nl en DMAIC.com draait alles om direct toepasbare kennis en praktijkgerichte trainingen. Lean is geen theorie, maar een ‘way of life’ die je moet ervaren. Van de karaokebar in Tokio tot de lessen van Toyota – Anend maakt Lean tastbaar en toepasbaar. Lean.nl organiseert inspirerende trainingen en studiereizen naar Lean-bedrijven in Japan, zoals Toyota. Contact: anend@lean.nl


Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank