Kennisbank

Wat Zijn Veel Voorkomende Processchemas?

Veel gebruikte processchema’s binnen Lean

Als je als organisatie aan de slag wilt met Lean, dan is het beschrijven van de processen een essentiële stap. Procesbeschrijvingen zijn bedoeld om de waardestroom vanuit het perspectief van de klant in kaart te brengen. Met een proces schema krijg je inzicht in hoe een product of dienst door de organisatie stroomt en waar er verspillingen optreden.

Processchema’s

Er zijn verschillende soorten proces schema’s die gebruikt kunnen worden voor het in kaart brengen van processen. De meest voorkomende zijn flowcharts, swim lane diagram, spaghetti diagram, Makigami diagram en Value Stream Map. Elke type schema heeft zijn eigen voor- en nadelen en is geschikt voor verschillende soorten processen.

  • Flowcharts: worden vaak gebruikt om een overzicht te krijgen van het proces en de stappen die genomen moeten worden
  • Swim lane: zijn handig wanneer er meerdere afdelingen of teams betrokken zijn bij het proces en je wilt weten wie welke activiteiten uitvoert
  • Spaghetti diagram: geeft inzicht in de bewegingen van mensen en materialen in een proces
  • Makigami diagram: worden voornamelijk gebruikt voor administratieve processen
  • Value Stream Map: voor productieprocessen.

Procesbeschrijvingen vormen een belangrijk onderdeel van Lean. Het beschrijven van processen  en visualiseren vormt een essentiële schakel in de stap van inzicht, beheersing en naar procesverbetering. Door het proces te beschrijven en visueel weer te geven, wordt het makkelijker om het verbeter potentieel te identificeren en verspillingen te elimineren. Procesbeschrijvingen helpen bij het stroomlijnen van processen en het verbeteren van de efficiëntie en kwaliteit van de output.

Ben jij nieuwsgierig naar procesbeschrijvingen en wil jij leren hoe je deze effectief kunt toepassen binnen jouw organisatie? Dan is onze online Lean Green Belt training precies wat jij zoekt! Leer op jouw eigen tempo – waar en wanneer je maar wilt – en ontvang na afloop een internationaal erkend certificaat van LCS, the Cardiff University licenced service. Met onze interactieve lessen word jij een expert op het gebied van procesbeschrijvingen en Lean. Wacht niet langer en meld je vandaag nog aan voor onze online Lean Green Belt training. De training waarbij jíj het tempo bepaalt. Let’s get Lean together!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank