Achtergrond

Wat betekent Lean?

Lean is een teamgerichte managementaanpak die gericht is op het verbeteren van de prestaties door verspilling en defecten te elimineren. Het combineert Six Sigma-methoden en -tools en de lean manufacturing filosofie, waarbij gestreefd wordt naar het elimineren van verspilling van fysieke middelen, tijd en moeit en om  tegelijkertijd de kwaliteit van de productie te verbeteren. Simpel gezegd, onder de principes van Lean Six Sigma wordt elk gebruik van middelen dat geen waarde creëert voor de eindklant beschouwd als een verspilling die moet worden geëlimineerd.

Geschiedenis achter Lean

Lean kan zijn oorsprong in de Verenigde Staten in de jaren tachtig zien als een combinatie van managementprincipes en processen die in Japan zijn ontstaan. In een poging om met de betere producten van Japan te concurreren, keurden de managers van de V.S. sommige Japanse productieprincipes goed die zich bij het verminderen van afval in de vorm van niet-waarde toevoegende acties concentreerden. In de jaren negentig werden dergelijke beginselen aangenomen door grote Amerikaanse fabrikanten. Lean Six Sigma werd geïntroduceerd door Michael George en Robert Lawrence Jr. in hun boek Lean Six Sigma uit 2002: Het combineren van Six Sigma met Lean om een ultiem bedrijfsproces op te zetten.

Lean Six Sigma Tenets

Het “lean” concept van management leent zijn focus op het verminderen en elimineren van acht soorten afval, bekend als “DOWNTIME”. Dit is ook wel een defects, overproduction, waiting, non-utilized talent, transportation, inventory, motion en extra-processing. “Lean” verwijst naar elke methode, maatregel of tool die helpt bij het identificeren en elimineren van afval.

De term Six Sigma verwijst naar tools en technieken die worden gebruikt om productieprocessen te verbeteren. Het werd in 1986 geïntroduceerd door een ingenieur bij Motorola en geïnspireerd door het Japanse Kaizen-model. Het werd in 1993 door het bedrijf als handelsmerk gebruikt. De bedoeling is om processen te verbeteren door het identificeren en elimineren van de oorzaken van defecten en variaties in bedrijfs- en productieprocessen. Six Sigma’s DMAIC-fasen worden gebruikt in Lean Six Sigma. Het acroniem staat voor definiëren, meten, analyseren, verbeteren en controleren en verwijst naar een datagestuurde methode voor het verbeteren, optimaliseren en stabiliseren van bedrijfs- en productieprocessen.

De combinatie van lean management concepten en Six Sigma’s tools en technieken maakt duidelijk welke processen vatbaar zijn voor variatie en verkleint deze variatie als een manier om continue verbetering te garanderen.

Lean Six Sigma Levels

Lean Six Sigma training maakt gebruik van “Belt” niveaus om de expertise aan te duiden die vergelijkbaar is met Six Sigma.

  • Yellow Belt: Bewustwording van Lean Six Sigma: Lean Six Sigma
  • Green Belt: Focus op het gebruik van tools en de toepassing van DMAIC en lean principes.
  • Black Belt: Full-time projectleider
  • Master Black Belt: Een zwarte gordel met minimaal twee jaar ervaring. In staat om Lean Six Sigma te onderwijzen.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Wil je meer weten over Lean en je certificeren? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black BeltAchtergrond
10 mrt 2020
Scrum master

Ontdek onze Lean trainingen

  • Een opleiding die inspirerend én verfrissend is
  • Trainers die zijn opgeleid in Japan
  • Kennis die je meteen toe kunt passen
  • Ervaar Lean in de Audi-fabrieken in België
  • Een internationaal erkend diploma

 

Ontdek onze trainingen