Kennisbank

Wat Is De 5 x W + 1H Doorvraag Methode? | Green Belt

Wat Is De 5 x W + 1H Doorvraag Methode?

5 X W + 1 H is een krachtige methode om dieper naar de kernoorzaak van een probleem te zoeken. Het kan helpen om de oorzaak van een probleem beter te begrijpen en om effectievere oplossingen te vinden.

De vragen van 5 x W+H zijn: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe. Door deze vragen te stellen en te beantwoorden, kun je de oorzaak van het probleem blootleggen.

Laten we eens een praktijkvoorbeeld bekijken om te zien hoe 5 x W+H werkt:

Stel dat een productiefaciliteit te maken heeft met een hoog percentage afgekeurde producten. Na een brainstormsessie of het maken van een Ishikawa-diagram heeft het team mogelijke oorzaken geïdentificeerd, zoals een slechte kwaliteitscontrole of een defecte machine. Met behulp van 5 x W+H kan het team verder onderzoeken om te achterhalen wat de kernoorzaak is van het probleem.

  • Wie: Wie is verantwoordelijk voor het controleren van de kwaliteit van de producten? Wie bedient de machines?
  • Wat: Wat zijn de specificaties voor de producten? Wat is het defect dat opduikt bij de afgekeurde producten? Wat zijn de prestaties van de machine?
  • Waar: Waar vindt de productie plaats? Waar worden de afgekeurde producten ge├»dentificeerd?
  • Wanneer: Wanneer treden de problemen met de machines op? Wanneer vinden de kwaliteitscontroles plaats?
  • Waarom: Waarom wordt het defect niet gedetecteerd door de kwaliteitscontrole? Waarom faalt de machine?
  • Hoe: Hoe wordt de machine gebruikt? Hoe werkt de kwaliteitscontrole? Hoe wordt het probleem momenteel aangepakt?

Door deze vragen te beantwoorden, kan het team de kernoorzaak van het probleem achterhalen en oplossingen ontwikkelen om het probleem aan te pakken.

De 5 X W + 1 H methode kan op veel verschillende gebieden worden toegepast, van productie tot management. Het kan worden gebruikt om te achterhalen waarom er fouten optreden, waarom projecten vertraging oplopen of waarom bepaalde doelen niet worden gehaald.

Conclusie: De 5 X W + 1 H methode is een techniek om de oorzaken van problemen te achterhalen en kan leiden tot effectievere oplossingen. Door de vragen te stellen en te beantwoorden, kan het team dieper graven en een beter begrip krijgen van de kernoorzaak van het probleem. Het is belangrijk om eerlijk en nauwkeurig te zijn bij het beantwoorden van de vragen om tot een effectieve oplossing te komen.

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank