Kennisbank

Wat is Lean?

Wat is Lean?

Lean is een systematische aanpak om activiteiten die geen waarde toevoegen aan het proces te verminderen of te elimineren. Het legt de nadruk op het verwijderen van verspillende stappen in een proces en het nemen van de enige stappen met toegevoegde waarde. Lean kent acht verschillende vormen van verspillingen in processen (Muda). De Lean methode zorgt voor hoge kwaliteit en klanttevredenheid. Het helpt bij:

  • de vermindering van de procescyclustijd,
  • de verbetering van de levertijd van producten of diensten,
  • het verminderen of elimineren van de kans op het ontstaan van defecten,
  • het verminderen van de voorraadniveaus,
  • het optimaliseren van middelen voor belangrijke verbeteringen.

Het is een oneindige methode voor het verminderen van verspilling, waardoor er sprake is van een continue reeks van verbeteringen binnen de organisatie. Dit staat ook bekend als Continu Verbeteren.

Als u meer wilt leren over de concepten voor het verbeteren van een bedrijfsproces, bent u bij ons aan het juiste adres. We laten u kennismaken met de principes van Lean. Mensen zonder ervaring op dit gebied kunnen een idee krijgen van waar het allemaal om draait. Vandaag laten we het idee zien achter Lean zelf. Wat is Lean? En wat zijn de voordelen van de Lean methode? Tijd om hier achter te komen!

Verminderen van verspilling (Muda)

Het Lean concept ontleent zijn ontstaansgeschiedenis aan TPS – Toyota Production system. Het TPS-model is doorgaans zeer geschikt voor hoog volume productieomgevingen. Lean vindt echter zijn toepassing in elke omgeving, waar verspilling wordt waargenomen. Lean kan zowel in de productie als in de dienstensector worden toegepast. Het lijdt geen twijfel dat Lean tegenwoordig in veel organisaties is terug te vinden. Verspilling dat in de Lean methode wordt geïdentificeerd, staat bekend als “Muda”. Muda is een Japans term voor afval – geïntroduceerd door de Japanse ingenieur Taiichi Ohno van (Toyota) in de jaren 1960. Lean kent acht verschillende vormen van verspillingen.

Kernwaarden binnen de Lean methode

Binnen de Lean methode zijn enkele belangrijke kernwaarden en stappen te onderscheiden:

  • Definieer de waarde: De klant bepaalt de waarde van een product of dienst. De eerste stap is dus het identificeren van de klantvraag. Vraag jezelf af, wat wil de klant? Bepaal de verwachtingen van de klant van uw producten of diensten.
  • Breng de waarde stroom (het proces) in kaart: De value stream map toont de workflow van processtappen voor een product of dienst. De value stream map helpt bij het identificeren en elimineren van verspillingen. Dit helpt u uiteindelijk om de procesvertragingen te verminderen en daarmee de kwaliteit van het product/dienst te verbeteren.
  • Zorg voor de juiste Flow: Creëer flow naar de klant door te zorgen voor een continue flow systeem bij het produceren van een product of dienst. Flow zal het proces optimaliseren om de procesefficiëntie te maximaliseren.
  • Maak gebruik van een Pull: Produceer vraaggestuurd; laat de bestelling van de klant fungeren als ‘pull-signaal’.
  • Streef naar perfectie: herhaal de vier stappen totdat perfectie is bereikt: een proces dat waarde oplevert voor de klant en geen verspilling bevat.

Wil je meer weten over Lean training en je certificeren voor Lean White Belt, Lean Yellow Belt, Lean Orange Belt, Lean Green Belt en Lean Black Belt? Volg dan een van onze Lean online trainingen.

Online Lean training: 100% Lean, helemaal op jouw tempo

Bij Lean.nl kan je de volgende Lean trainingen online volgen:

Lean White Belt

Lean Yellow Belt

Lean Orange Belt

Lean Green Belt

Lean Black Belt

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank