Kennisbank

Wat is Lean?

Wat is Lean?

Lean is een systematische (continu verbeteren) aanpak om activiteiten die geen waarde toevoegen aan het proces te verminderen of te elimineren. Lean legt de nadruk op het verwijderen van verspillingen in het proces om zo meer toegevoegde waarde voor de klant te realiseren. Zowel voor externe klanten: Voice of de Customer als ook interne klanten: Voice of the Business. Lean kan je bekijken als een set van managementtechnieken en -tools die gericht zijn op het identificeren en elimineren van verspillingen (Muda), onbalans (Mura) en overbelasting (Muri) in bedrijfsprocessen.

Samengevat is Lean is een manier van werken waarbij iedereen in de organisatie zich richt op de volgende drie onderwerpen:

  1. Het creëren van waardestromen in processen voor de klant.
  2. Het elimineren van verspillingen (volgens het 3M model: muda, mura en muri).
  3. Het nastreven van ‘Eerste keer goed’ (first time right).

Lean zorgt voor een hogere kwaliteit van producten/diensten en een verhoogde klanttevredenheid. Het helpt bij:

  1. Het verminderen van de procescyclustijd: De Lean methode stelt organisaties in staat om hun processen efficiënter en effectiever te maken. Door verspilling en overbodige stappen in het proces te elimineren, kunnen organisaties de totale tijd die nodig is om een product of dienst te produceren, significant verminderen. Dit leidt niet alleen tot snellere productietijden, maar ook tot lagere kosten en een hogere productiviteit.
  2. Het verbeteren van de levertijd van producten of diensten: Lean principes helpen organisaties om de doorlooptijd, de tijd van het begin van het proces tot aan de levering van het eindproduct aan de klant, te verkorten. Dit wordt bereikt door het verbeteren van de werkstroom en het reduceren van wachttijden en vertragingen in het productieproces. Klanten ontvangen dus sneller hun producten of diensten, wat leidt tot een hogere klanttevredenheid.
  3. Het verminderen of elimineren van de kans op fouten: Fouten kunnen leiden tot productdefecten, vertragingen, extra kosten en ontevreden klanten. De Lean methode streeft naar ‘First Time Right’, wat betekent dat de taak vanaf het begin correct wordt uitgevoerd. Door processen te standaardiseren, te stroomlijnen en te verbeteren, kunnen organisaties de kans op fouten verminderen of zelfs volledig elimineren.
  4. Het verlagen van de voorraadniveaus: Overproductie en overtollige voorraad worden gezien als vormen van verspilling in de Lean filosofie. Te veel voorraad kan leiden tot hogere opslagkosten, risico op schade of veroudering van producten en een inefficiënt gebruik van kapitaal. Lean technieken zoals Just-In-Time (JIT) productie helpen organisaties om alleen te produceren wat nodig is, wanneer het nodig is, waardoor de voorraadniveaus en daarmee de kosten worden verlaagd.

Lean helpt organisaties om hun processen continu te verbeteren, de efficiëntie te verhogen, kosten te verlagen en de klanttevredenheid te verhogen. Door de klantwaarde centraal te stellen en verspillingen te elimineren, kan de organisatie maximale waarde bieden met minimale inspanning.

Met Lean ben je nooit klaar. In een Lean-organisatie zijn medewerkers elke dag bezig met het elimineren van verspillingen. Dit staat ook bekend als Continu Verbeteren.

Als je meer wilt leren over de concepten voor het verbeteren van een bedrijfsproces, ben je bij ons aan het juiste adres. We laten je kennismaken met de principes van Lean. Mensen zonder ervaring op dit gebied kunnen een idee krijgen van waar het allemaal om draait. Vandaag laten we het idee zien achter Lean zelf. Wat is Lean? En wat zijn de voordelen van de Lean methode? Tijd om hier achter te komen!

Verminderen van verspilling (Muda)

Het Lean concept, dat zijn oorsprong vindt in het Toyota Production System (TPS), is niet alleen geschikt voor omgevingen met een hoog productievolume, maar kan ook worden toegepast in elke situatie waar verspilling wordt waargenomen. Lean is inmiddels een populaire methode geworden in zowel de productie- als de dienstensector en wordt in veel organisaties toegepast om efficiëntie te verhogen en kosten te verlagen.

Verspilling, in de context van Lean, wordt aangeduid als “Muda”. Muda is het Japanse woord voor afval en werd geïntroduceerd door de Japanse ingenieur Taiichi Ohno van Toyota in de jaren 1960. Er zijn acht verschillende vormen van verspillingen binnen de Lean methodologie, die allemaal bijdragen aan inefficiëntie en verminderde productiviteit.

De acht vormen van Muda zijn:

  1. Overproductie: meer produceren dan nodig is.
  2. Wachttijd: onnodig wachten op materialen, informatie of mensen.
  3. Transport: onnodig verplaatsen van materialen of producten.
  4. Overbodige processtappen: activiteiten die geen waarde toevoegen aan het eindproduct.
  5. Voorraden: te veel voorraad aanhouden of verkeerd beheer van voorraden.
  6. Beweging: onnodige bewegingen van medewerkers bij het uitvoeren van taken.
  7. Fouten: producten die niet voldoen aan de kwaliteitseisen en moeten worden hersteld of weggegooid.
  8. Onbenut potentieel: het niet benutten van de kennis, vaardigheden en creativiteit van medewerkers.

Om meer te weten te komen over Muda en de verschillende vormen van verspilling, verwijzen we je graag naar deze blog. Hier vind je meer informatie over hoe je Muda kunt identificeren en elimineren om zo een efficiëntere en productievere organisatie te creëren.

Kernwaarden binnen de Lean methode

Binnen de Lean methode zijn er vijf belangrijke kernwaarden en stappen, ook wel bekend als de vijf principes van Lean, te onderscheiden:

  1. Definieer de waarde: De klant bepaalt de waarde van een product of dienst. De eerste stap is het identificeren van de klantvraag en verwachtingen. Vraag jezelf af: wat wil de klant en wat zijn hun eisen en behoeften met betrekking tot jouw producten of diensten?

  2. Breng de waarde stroom (het proces) in kaart: Maak een value stream map die de workflow van processtappen voor een product of dienst illustreert. Deze kaart helpt bij het identificeren en elimineren van verspillingen (Muda), wat uiteindelijk leidt tot vermindering van procesvertragingen en verbetering van de kwaliteit van het product of de dienst.

  3. Zorg voor de juiste Flow: Creëer een soepele en continue stroom in de productie of dienstverlening door obstakels en vertragingen te elimineren. Een geoptimaliseerd proces zorgt voor maximale procesefficiëntie en vermindert verspilling.

  4. Maak gebruik van een Pull-systeem: Produceer op basis van de daadwerkelijke vraag van de klant, waarbij de bestelling van de klant fungeert als ‘pull-signaal’. Dit zorgt ervoor dat er geen overproductie plaatsvindt en de voorraden beperkt blijven.

  5. Streef naar perfectie: Blijf de eerste vier stappen herhalen en verbeteren totdat perfectie is bereikt: een proces dat waarde oplevert voor de klant en vrij is van verspilling. Dit proces van continue verbetering, ook wel bekend als Kaizen, zorgt ervoor dat de organisatie zich voortdurend aanpast en verbetert.

Door deze kernwaarden en stappen te volgen en toe te passen binnen je organisatie, kun je de Lean methode effectief implementeren om verspilling te verminderen, processen te optimaliseren en uiteindelijk meer waarde te bieden aan je klanten.

Ben je geïnteresseerd in het leren van de Lean-methodologie en wil je ontdekken hoe het jouw organisatie kan helpen om efficiëntie en klanttevredenheid te verhogen? Neem dan contact met ons op!

Onze Lean-experts staan klaar om al je vragen te beantwoorden en te bespreken hoe Lean kan worden toegepast op jouw specifieke situatie om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Klaar om direct te beginnen? Schrijf je dan in voor onze eLearning Online Lean Green Belt training en zet de eerste stap naar continue verbetering en succes. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden. Begin vandaag nog met het transformeren van je organisatie!

Online Lean training:
100% Lean, helemaal op jouw tempo

Veel gelezen in onze kennisbank